Náklady na 3 děti

Anonym (neověřeno)
04.03.2018

Chtěla bych názor ohledně financí.Uvažujeme nad třetím dítětem (máme doma 5 letého a 2 letého,kluky),ale nevím jak do budoucna finančně,jestli to zvladneme a nebudeme muset živořit.Máme hypotéku na domeček 9 tisíc a příjem dohromady 40 tisíc.Budu ráda za jakoukoliv odpověď.

Ahoj, to je tedy dotaz. Takhle se ptát přece nelze. To si musíš rozhodnout ty s manželem, v potaz musíte vzít spoustu věcí a započítat je do celého scénáře. Musíte si udělat optimistickou variantu, pesimistickou variantu a variantu pravděpodobnou.
- Hypotéka je jen jedna nákladová položka. Nejspíš ji máte na spoustu let. Může se stát, že se časem zhoupnou úrokové sazby dost nahoru, čímž se vám navýší splátky třeba na 10 nebo 11 tisíc (fakt neznám výši vašeho úvěru a délku splatnosti).
- Provoz domu a zahrady něco stojí. Nepíšeš, zda je dům kompletní a dokončený nebo zda ještě bude třeba něco dodělat. I kdyby byl fungl nový, vždy bude jeho provoz dost stát a peníze k němu jsou vždy potřeba. Co topení, elektrika, voda? Minimálně nějakou rezervu pro případ, kdyby se něco pokazilo (kotel, brána, čerpadlo, sekačka apod.)
- Provoz domácnosti - kolik tě stojí prostředky na praní, vaření, uklízení, internet, mobily? Je třeba mít rezervu, kdyby ti kiksla pračka, lednice, myčka, sušička apod. Také je potřeba započítat všechny pojistky - pojištění domu, pojištění domácnosti, pojištění vás dospělých i vašich dětí - životní, úrazové atd. Dále různá spoření.
- Peníze na rodinnou zábavu - výlety, návštěvy, dárky příbuzným, kamarádům, zimní a letní dovolené.
- Osobní peníze pro tebe a manžela, kdy si můžete dovolit skočit na kafe s kámoškou, ke kadeřnici, na fotbal, na pivko a tak. Časem přibudou i osobní peníze pro děti - kapesné, kredit na mobil.
- Děti - budeš jim muset platit školku, školu, koníčky (sport, hudebka, cokoliv), výlety, sem tam jim pořídit nový mobil, tablet aj. el. hračku... Čím budou větší, tím budou mít větší nároky.

Těch věcí, co třetí dítě podědí, bude čím dál tím méně. Jedna věc je přežít mateřskou a rodičák, jiná věc je, když se pak vrátíš do práce. Na druhou stranu se může stát, že práci ty nebo manžel mít nebudete... s rodinou je potřeba mít peníze v zásobě na min. 1/2 roku, ideálně celý rok fungování, i když budete bez příjmu.

Čas od času bude třeba vyměnit dětem nábytek, vymalovat, něco do domácnosti dokoupit apod. Nejpozději s nástupem školy budou děti potřebovat počítač a já nevím, co všechno ještě.

Tak. A teď, když si to takhle spočítáš, tak vidíš, zda vám to vychází nebo ne. Upozorňuji, že vycházet (třeba na korunu, ale ne do mínusu) vám to musí i v pesimistické variantě, ne jenom v té optimistické.
Jinými slovy - pokud dnes neušetříš, tak bych třetí dítě odložila na dobu, kdy bude manžel vydělávat víc, případně kdy budeš i ty pár let pracovat a vytvoříte si rezervu.

Držím palce. Dej vědět, jak to dopadlo.

kenny (neověřeno)

Počet dětí nezáleží jen na financích. A ne jen na vašem příjmu. Ale i na vašem věku, zdravotním stavu, jestli máte zázemí v rodině, jakou máte podporu rodiny. (je rozdíl, když prarodiče pomáhají nebo ne, jestli dají dárky vnoučatům nebo ne, apod.) Jestli jste si "splnili už obě pohlaví" nebo toužíte i po opačném, jak zvládáte výchovu už dvou dětí, apod.. Financí máte dost-máte také jistou práci? (Jistotu dneska nemá všechno), máte rezervy, kdyby náhodou někdo z vás dospěláků z práce vypadl? Jaké máte vzdělání, apod.? Pokud toužíte po třetím, a jste na to dva, jděte do toho. Dneska je vzácnost mít velkou rodinu!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka