Dcera téměř ve třech letech nemluví

18.02.2015

Holky, už jsem nešťastná.Dceři budou v květnu 3 roky a vůbec nemluví.Má pár slovíček, ale to má už hrozně dlouho a nic jinýho říkat nechce. Opravdu se snažím, pomalu na ní mluvím, čtu knížky, říkanky od Lady, ale ani jednoduchý slova prostě neřekne. Vydá jen nějaký zvuk :( Jinak je šikovná, chytrá, dlouho je už bez plen, chodí od 11 měsíců, rozumí, přínese a udělá co řeknu, ale mluvení prostě ne. Má staršího sourozence, ten jde do školy, tak bych si řekla, že bude mluvit v pohodě, ale právě že vůbec. Dr mi jen řekl, ať se jí věnuju a čtu, ale to dělám od malinka, že prej mám počkat do třech let a pak uvidíme. Já už jsem ale nešťastná, navíc vypadá starší a já se stydím když někam jdeme, kolikrát malinký děti mluví ve větách a ta naše neřekne ani slovo. Připadám si fakt už hrozně. Manželovi to je jedno, skoro není doma, tak to neřeší. Díky

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ano,autismus se muze projevit nemluvenim,ale tam je tech okolnosti hrozne moc,urcite bys citila,ze je tvoje dite tak nejak jine...ale pokud je to opravdu jenom to mluveni,zkusila bych i ORL, synovi se tak projevila nosni mandle a zjitili jsme,ze diky ni skoro neslysli,po odstraneni to bylo nebe a dudy. Muze to byt hloupost,muze to chtit treba i par navstev logopeda,ale zatim bych se nestresovala, ten treti rok je v tomhle rekla bych docela zlomovy,stejne jako prvni rok a chuze. Nekdo zacne driv,nekdo na roce a pul a nakonec chodi vsichni ;) drzim pesti!

v první řadě bych se oprostila od myšlenek typu, kdo si co o ní (resp. o tvých mateřských kvalitách) pomyslí, když vypadá starší. Sama mám synka, který tělesnými proporcemi bez problémů zapadá mezi děti o dva roky starší než je on, a kdykoli jsem cokoli řešila s cílem, aby byl myšlením a schopnostmi na úrovni věku, kam ho lidi typují, bylo to vždycky do mínusu.
Za druhé, pokud tě to trápí a přístup pediatra se ti zdá liknavý, nenech se odbýt a obrať se na jiného odborníka.
A za třetí, pokud tě to uklidní, z vlastní zkušenosti tvrzení, že druhorozené děti jsou ve vývoji rychlejší a šikovnější, protože mají možnost odkoukávat od prvorozených, považuju za naprostý nesmysl. Mám synka o dva roky a dva měsíce staršího než dcerku a téměř ve všech ohledech je ona proti synkovi pozadu, např. chodit začala o měsíc později, přechod na "dospělácké" jídlo jí trval minimálně o půl roku déle, s mluvením ve dvou a půl letech byla na úrovni synkových necelých dvou let, možná tak s odplínkováním jsou na tom srovnatelně. Jediné, co jí jde líp, je skládání puzzle (to synka prostě nebaví, tudíž to nechce dělat a proto mu to ani nejde) a malování pastelkami (dcerka to miluje od mala, synek měl pocit, že mu to nejde, tak to po třech tazích vždycky vzdal, miloval štětce a tempery, protože to na papíře přibývalo rychle, s pastelkami se sžil až ve školce).

ja bych rekla,ze reci typu ma cas,rozmluvi se apod,jsou poněkud zastarale a ne tak uplne pravdive.je fakt,ze každe dite je jiné,ale dobry logoped ti poradi jak s dítětem komunikovat,ze se ma mluvit v kratkych jasnych vetach apod.ja sama i přes odsuzujici postoje okoli,jsem zacla chodit s holkou ve 2 letech na logopedii.logopedka byla starsi,mela jsem obavy ,ale nakonec me mile prekvapila.sama mi rekla,ze radeji rozmluvi 2lete dite,nauci jej spravnym mluvicim navykum,nez pak rozmlouvat 4-5 lete deti se spatnymi mluvicimi navyky.akorat potrebujes doporuceni od detske doktorky,ale byt tebou a nenecham se odbyt.

In reply to by a.m.v.

Ahoj, jak psali jiní, pokud se běžně domluví s těmi pár slovy, začlení se do kolektivu, aj., prostě svým způsobem hovoří s kolektivem, tak proč jí hned cpát k logopedovi? Podle mě je to akorát další stres a jsou důležitější věci v životě, než to, aby dítě rychle rychle mluvilo. :n:

In reply to by Keltka

prave,ze to stres u logopeda není,podotykam,ale u opravdu dobrého ,který problém nebagatelizuje.logopedka nam dala obrazky,vysvetlila jak mluvit,byla trpeliva,1x za mesic jsme chodili na "sezeni" a opravdu sly videt pokroky.zalezi taky jak dite spolupracuje,ale opravdu je lepsi zacit dřív nez pozde.logoped zkousi slovni zásobu formou hry

Ahoj, máme to podobně, ale naštěstí jsme na tom možná o něco málo líp. Na logopedii se zatím vykašli. Však ona se rozmluví. Domluví se s tebou určitě na tom, co potřebuje-jídlo, jít vyčůrat, apod.. Takhle mi to řekla moje kamarádka, která učí v MŠ, ať to moc neřeším a prostě se s ním normálně bavím a že se rozmluví. Nechce to nějak to lámat přes koleno a moc po ní chtít mluvit-tak se náš syn akorát zasekne a just nechce. Spíše přirozeně popisovat věci-to asi znáš-rohlík, červená, modrá, nejdřív bude jen na ty věci asi ukazovat, ale postupně bude určitě na tom líp. Ještě nebylo zdravé dítě, které by se nenaučilo mluvit :s:

určitě to zmínit na tříleté prohlídce a ona vás už pošle-foniatrie,logopedie a tak dál... a to tak neber,každé dítě je jiné,náš první se rozmluvil až před třetím rokem,druhý mele od roka... a pár kamarádek taky bylo od tří let na logopedii a všechny mají dítka zdravá,jen mají prostě opožděný vývoj řeči ;)

díky moc za názory, fakt už mě to děsí a doufám, že to nebude nějaká ta vada :( Jsem takovej nerváček a všechno si beru, už raději ani nechodím nikam kde je víc dětí. Ona opravdu prostě nechce, nejhorší je, že nevydrží ani dlouho sedět, když si vezmu třeba knížku. Už rok se snažím a pořád nic :r: :r: Prostě nic k lepšímu. Logopedii tedy zkusím, i když se obávám, že když řeknu kolik jí je, že mě pošlou někam :( Pořád mi každej říká, že má čas, ale mě už to tak nepřijde...

In reply to by janet.t

Pokud tě nějaká logopedka tzv. "pošle někam", když za ní přijdeš s doporučením od pediatra s tím, že ve třech letech holčička téměř nemluví, tak je to špatná logopedka, nevzdej to a hledej jinde. Ve školce ve třídě jsem měla chlapečka - tři roky, řekl jen oo (záchod) a nee. Maminka s ním pravidelně docházela na logo hned od těch tří. Nenech se odbýt a logopedii si prosaď. Počítej s tím, že hned napoprvé nemusíš narazit na ochotnou logopedku, ale třeba taky jo a bude to v pořádku :)

In reply to by janet.t

ahoj, tak má zkušenost.
Počkala bych do 3 let, pak se nech poslat, na ušní, oční, psycholog, u mého syna se takto projevil atypický autismus - APLA a ADHD - psycholog, ano opožděný vývoj řeči má také, takže logopedii, navštěvujeme dlouho, ale mohou to být i příznaky jiných závažnějších věcí. Syn začal mluvit před 4. rokem a vypadal na 6, takže chápu i ten stud. Přesně vím o čem mluvíš, drž se :a:

In reply to by Arutha

Nestraš ji :P pokud dcera rozumí, nemá problémy v komunikaci, nemá jiné "zvláštnosti", hraje si "normálně" tak se na 99,9% obávat nemusí. Ale to nic nemění na tom, že bych do tří let nečekala. Objednací doby jsou dlouhé - pokud jde o kvalitní logopedku.

In reply to by Shaun

na mém synovi, pokud nepočítám hyperaktivitu, což vypadá jako rozežranost a pár dalších věcí jako hlasité mluvení a extrémí kamarádský přístup, nepochopení emocí, tak nic moc jiného na něm není, jen říkám co doporučila pediatrička a myslím, že není na škodu jít radši na víc vyšetření, než něco zanedbat :a:

In reply to by Shaun

mě spíš vyděsila maminka níže, jak psala o synovci, co měl problémy i v 8 letech :( Od včera se bojím ještě víc, je mi do breku a říkám si, že jsem asi špatná máma, když dceru neumím naučit mluvit. Vím, že to tak není, ale co můžu dělat špatně... Starší syn mluvil od dvou let, od pěti mluvil krásně i těžká písmenka. Na tříletou kontrolu půjdeme někdy v červnu, do té doby určitě čekat nechci a nebudu. Moc díky

In reply to by janet.t

každé dítě je úplně jiné, dej jí ještě aspoň čtvrt, půl roku, je to přesně věk, kdy si ještě MŮŽE chvilku dovolit nemluvit. Nic nelámej přes koleno, žádní "odborníci". Špatný logoped to naopak může ještě zhoršit. Nevím, asi bych prostě postupně fakt popisovala jednotlivé věci a spíše si s ní hrála různé hry, však ona se zapojí a rozmluví se. Náš syn skoro nemluví, vyvíjí se spíše ve skocích, pár dnů nic, pak řekne najednou v jeden den tři nová slova-docela těžká a my jen žasneme nebo sám od sebe-zcela sám, napíše písmenko! Tak to taky zíráme. Prostě každé dítě je jiné a chce to nechat dítěti hru, prostor a čas, dát mu dostatak lásky-hladit ho, být na něho milá-to je mnohem důležitější pro rozvoj, než jen slova, ale chápu-nám minule řekla paní knihovnice, že to přece nevadí, že moc nemluví, když jsou mu asi teprve 2 a oni jsou mu 3 roky :-))). Ale vůbec to nevadí, nenech se tím vydeptat, vystresovat, apod., buď v naprostém klidu, jinak tvůj neklid dítě taky vnímá a to je spíše pro jeho rozvoj horší, než slova.

In reply to by janet.t

hele zase neblázni,syn se taky rozmluvil až po tom 2,5 roce,on teda na to přišel sám,protože do kolektivu šel až ve čtyřech letech.Ale jestli dcera půjde v těch třech letech,tak tam bych na to taky vsázela hodně,že se rozmluví.Do června bych klidně vyčkala,domluvila se s praktickou a pak na září se objednala někam na tu logopedii,ať na ní mrknou.Fakt jestli normálně rozumí,nemá problém s dětmi ani dospělými a jinak je šikovná,tak bych to zase tak nehrotila.Chlapeček v osmi letech má problém,protože to prakticky začli řešit až v pěti letech!A pokuď je tam závažnější problém,nikdo netvrdí,že by na tom byl třeba líp,kdyby začali ve třech... Kamarádka má kluka s OVŘ,kluk se rozmluvil až po pátém roce,teď mu bude šest a sice mluví,ale pořád špatně.A to na logopedii chodili od tří... bude mít odklad a za rok nejspíš půjde do logopedické třídy.Nic nezanedbala a stejně to tak má... ale jinak znám spousty dětí,co začaly prostě mluvit později,třeba kamarádky holka do tří skoro nemluvila a pak bum ze dne na den začala mluvit ve větách :) jsme si dělali srandu,že prostě neměla co říct :s:

In reply to by janet.t

zkus se podívat na znamylekar.cz a pročíst si hodnocení lékařů, pak si je zkus obvolat. Nevím odkud jsi, moje dcera má tedy vývojovou vadu, takže nás vzala bez problémů, ale myslím, že by vzala i zdravé dítě... Jen musíš natrefit fakt na dobrou ;) Já jsem toho názoru, že logopedií nic nezkazíš, spíše naopak a nechápu maminky, které třeba začínají řeč řešit až před nástupem do školy :n: lepší v klidu během školky docházet a pomalu se vše naučit než pak na poslední chvíli, dítě nastoupí do školy a neumí pořádně mluvit.... a že těch dětí v dnešní době je, které neumí v první třídě pořádně mluvit.

Moje dcera taky moc do 3 let nepovídala. Nebo když povídala, tak jsem ji rozuměla tak možná jenom já, někdy ani já ne. A to jsem taky mohla na ni mluvit, číst atd, nic, prostě si jela po svým. Mluvila jsem na ni doma, na cestách, všude a nic, nechtělo se jí, neměla potřebu. Až těsně před školkou se začala trošku rozpovídávat. A nakonec ji k mluvení donutila stejně samotná školka. Prostě když něco chtěla a nikdo ji nerozuměl, tak měla smůlu, navíc viděla ostatní děti, jak mluvi, tak ji to donutilo prostě. Rozpovídala se najednou rychle a za každý nový slovíčko jsem ji chválila. Dneska (3,5 r) se ji pusa nezavře a začíná být až odrzlá :-D.
Choďte hodně mezi děti, který už mluví, takže i starší než je ona sama, klidně ji pusťte nějakou pohádku, kde se mluví. Ono to těm dětem utkví v paměti a pak to opakují. Ale nějaké s ponaučením atd a ne dlouho, ono to pak má spíš opačný vliv... Celkově televize, tablety atd atd...
Nebojte, rozpovídá se taky. Všechny děti se sejdou na těch 3 letech.

já bych už nečekala a začala řešit, protože než přijdete na logopedii na řadu, tak to může být i dva nebo tři měsíce čekání, ze začátku dcera nebude třeba chtít vůbec spolupracovat, tak prostě aby už si na to prostřední zvykala. Já začala s dcerou chodit asi ve 3,5 letech a trvalo to asi tři sezení, než začala spolupracovat. A snaž se najít DOBROU logopedku! Snad to nic nebude a dcera se rozmluví, ale řešila bych to hned ;)

Ahoj, mám synovce kterému je teď 8 let. Ve třech letech také vůbec nemluvil. Byli s ním na logopedii kde jim skoro vynadali, co tam s ním mají dělat, když nemluví. Na ušním zjistili, že dobře slyší. Pediatr uklidňoval, že má spoustu času. Pak si je přehazoval neurolog a psychologická poradna. Když nemluvil ani v pěti letech diagnostikovali jim vývojovou dysfázii. Chodil do logopedické speciální školky, kde se pomalu rozmlouval. Do školy dostal odklad. Teď je v první třídě s logopedickým zaměřením. Má velké problémy se čtením, protože některé hlásky neumí ani říct. Teď se všichni odborníci ptají, proč to neřešili dříve. Třeba to u vás vůbec nic neznamená a je jenom pomalejší. Ale jestli nezačne ani po třetím roce tak se nenechte od doktorů odbýt.

Synovec je to samé. Je mu 2,5 roku a jediné co říká je pipi, Bigi, Sini (zkomolená jména psů), nunu - nanuk, ťapťo - jablko...jinak mi musí tlumočit neteř (4r). Rozumí, slyší, udělá...jinak když mu nerozumím a není po ruce tlumočnice, tak je vzteky bez sebe.

Já jsem měla doma to samé. Malá měla tři roky, když nastupovala do školky. Říkala z každého slova jen první dvě písmena, vůbec nechtěla po nás nic opakovat. Hned ve třech letech jsem s ní začala jezdit na logopedii, nechtěla jsem nic zanedbat. Během půl roku školky a logopedie začala říkat slova a skládat kratší věty, do konce školního roku už mluvila ve větách, sice dost špatně, neuměla spoustu písmenek, ale i to byl pokrok. Dnes má čtyři a půl roku, mluví normálně, ještě bojujeme se š, č, r a ř, ale jsem šťastná, že konečně pořádně mluví.
Dětská mi pořád říkala, že má na všechno čas, ale jak su ráda, že jsem nic nezanedbala a od těch třech let chodí na logopedii. Hodně dělá ta školka, tak všechno odkouká. Tak předji, ať se daří :a:

Ahoj, počkej do těch tří a pak si od pediatra vyžádej doporučení na logopedii, tam se objednej. Je to jak kde, ale často se čeká i několik měsíců. Nevzdávej to mluvení na ní, čtení atd. Mluvní vzor je důležitý. Pokud říkáš, že rozumí, reaguje na povel/pobídku, tak bude problém "jen" v té řeči. Jsou děti, které ve třech nemluví a při kontaktu s nimi je ještě navíc evidentní, že ani nerozumí, co se jim říká. To je pak těžká práce... Uvidíš, co bude u logopeda + po nástupu do MŠ (jsou i speciální logopedické MŠ, případně logopedické třídy v MŠ, kde se jim ještě více věnují, co se rozvoje řeči týká - podívej se po svém okolí, zda tam nějakou máte). A na ostatní lidi se vykašli, hlavně neporovnávej s ostatními dětmi, každé je jiné. Každopádně se nenech odbýt pediatrem a trvej na tom, ať ti napíše doporučení, abys to už od těch tří let mohla řešit s logopedem :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky