Nárok na mateřskou dovolenou

13.11.2014

Zdravím všechny maminky :) Mam velkou prosbu ohledně mateřské dovolené. Jsem úplně zmatená tak doufám, že se tady třeba najde nějaká maminka, která měla stejný problém. Jsem teď 28+3tt a měla bych v prosinci nastoupit na mateřskou. Ale vůbec si nejsem jistá jestli mám nebo nemám nárok. A vysvětlím proč.... Tak v loni jsem dodělala střední školu s maturitou, v prosinci jsem nastoupila do práce kde jsem byla až do června letošního roku, protože v červnu jsem zjistila, že jsem těhotná a kvůli zdravotnímu stavu mě hned doktorka dala neschopenku a šla jsem na rizikové těhotenství. Takže neschopenka mi pořád běží i přesto, že jsem měla smlouvu na dobu určitou a to právě do konce června. No a právě teď nevím jestli mám vůbec šanci na mateřskou dovolenou. Protože jakmile si podám žádost a ukončím neschopenku a žádost mi zamítnout tak už se zpět na neschopenku vrátit nemůžu a tak přijdu o peníze.... Budu ráda za každou radu co a jak ted dělat.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Tak maminy už jsem se konečně dovolala na sociálku a pozjištovala co a jak... :dance: Takže na mateřskou nárok nemám, protože neschopenka, která běží po ukončení smlouv se nepočítá. Ale paní mi řekla, že si mám normálně od doktorky vzít ten papír na mateřkou a zajít si na sociálku tam mi to sice hned zamitnou ale zaroven mi vystaví nový papír, že mám narok na nějakou peněžitou pomoc v neschopnosti.( na to prý nemá nárok každý ale já mám) No a s tím papírem půjdu zpět ke své doktorce a ta mi vystaví neschopenku, která mi poběží 6 týdnů před a po porudu. A tato neschopenka je jiná v tom, že už nebudu vázaná vycházkama a kontrolama, protože už nebudu brána jako nemocná ale jako těhotná.. :€O: :€O: Tak aspon něco ikdyž mě dost trápí, že si nebudu moci vybrat délku rodičáku a musím jít na 4 roky :( :r:

In reply to by happynka

Vůbec nevím jaké jsou ty podmínky pro splnění toho aby si měla tu peněžitou pomoc jen mi ta paní řekla, že mám tuhle možnost. Sama jsem zvědavá co vyřídím no ale vůbec se netesim někdy před vánocemi lítat po úřadech a něčeho se domáhat. Ještě když už se člověk sotva valí :D

Jsem v naprosto stejné situaci a mám nejnovější info ze sociálky, na MD nárok NEMÁM!!! Neschopenka se NEPOČÍTÁ, pokud ti neběží smlouva, což neběží. Jediná možnost je, zůstat na neschopence do konce šestinedělí a pak nastoupit na rodičák!!! Už jsem to obrečela, ale tohle je fakt nejnovější info z tohoto měsíce, na mateřskou jsem měla nastoupit včera.

In reply to by lucininenka

Nedělám, musíš být účastníkem nemocenského pojištění v posledních dvou letech 270 dní, účastníkem jsi pouze jako zaměstnanec, nebo OSVČ, která si platí dobrovolné nemocenské pojištění, i když jsem nastoupila na nemocenskou a stihla bych nástup na mateřskou v ochranné lhůtě 180 dní, tak mi neběží pracovní smlouva, tudíž nejsem účastníkem a nemám nárok, byla jsem zaměstnaná 7 měsíců a předtím OSVČ a neplatila jsem si nemocenské :(

In reply to by lucininenka

já jsem taky doufala, že jsem v ochnranné lhůtě a bude se mi to počítat, ale prostě to tak není, jen si můžu po porodu zažádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku, protože mám nízkou nemocenskou, tohle budu ještě řešit, prý to nějak jde, abych těch 6 týdnů po porodu neměla jen nemocenskou, ale jakoby rodičák, sociálka to doplácí při nízké nemocenské a pak nastoupím na rodičák.

jestli jsi pracovala od 1.12. do 30.6., tak to je celkem 212 dnů, to jsi byla pojištěná v rámci zaměstnání. Doba pobírání nemocenského, i když ti pracovní poměr skončil, se taky počítá do doby pojištění, takže určitě máš těch 270 dnů splněných.
No a co se týče té ochranné doby, od 1.7. do 31.12. je celkem 184 dnů, takže pokud ti vyloženě nevychází 8 týdnů před termínem na některých z těch posledních pár prosincových dnů, měla bys to stihnout ;)

In reply to by ha.nka

Bohužel nemáš pravdu s tou větou, že se počítá do doby pojištění nemocenská po skončení pracovního poměru, počítá se pouze těch 212 dní.

In reply to by happynka

Fakt? To mě docela překvapuješ. Holkám, co znám, se marodění počítalo. Ale fakt je, že ony vlastně všechny marodily za trvání pracovního poměru. Tak jsem zase o něco moudřejší.

ahoj, ja myslim ze bys narok mit mohla. Zavolej si nebo napis na OSSZ pripadne PSSZ dle sidla zamestnavatele. Vyrizuje to nemocenske oddeleni

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka