Prosím maminky,které mají 4 a více dětí - toužím po čtvrtém dítěti - je těžké uživit tak velkou rodinu,jak to zvládáte ???

03.08.2014

Doufám,že se mi ozvou nějaké maminky,protože přecejen 4 děti moc maminek nemá... Přemýšlíme s partnerem nad čtvrtým dítětem,jak se to dá zvládat po finanční stránce... ??? Chápu,že příjem každé domácnosti je individuální,ale stejně... přecejen 4 děti....Je to náročné... či zvládáte v pohodě... ?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, taky si kladu podobnou otázku. Přemýšlíme nad třetím mrnouskem :dance: ale zvažujem hlavně ty finance :00: co si budem říkat, šeky, spoření,doktoři, jídlo, oblečení, benzin, školka, dotoho oslavy narozenin, někdy i svatba, atd.,k tomu např.předělávání domu- je toho opravdu někdy až, až. :00: a to naštěstí nemáme hypotéku :n: a čím jsou děti starší tím toho je podle mě víc.Určitě i záleží natom jestli si ta rodina umí něco odříct, uskromnit se v něčem. atd.

Máme 4 děti :a: 11 let, dcerka :h: , 9 let dcerka :h: , 5 let synáček :h: :h: :h: s podezřením na autismus a 1 rok dcerka šikulka :h:
Bydlíme v malém městečku ve vlastním domě a s malým dluhem, protože jsme si ho stavěly sami. (manžel tesař)
Máme 2 auta (šunky, ale dobře sloužící :one:)
Budete potřebovat větší auto- my sehnaly za 30 000 kč- Peugeot v pěkném stavu + 22 000 předělání na LPG.
Důležité je zda s manželem táhnete za jeden provaz a jste schopni se pro rodinu obětovat.
Mně je 32 let, 12 let jsem nebyla v kině, v divadle, nehty mám nenalakované, vlasy dlouhé- zastřihuje manžel :s:, žádná dovolená, žádné prodloužené víkendy s manželem, střídmý životní styl po všech stránkách.......přesto bych neměnila, miluji svůj život takový jaký je se vším okolo.Chodíme s dětmi na koupaliště, jezdíme na kolech, dcerkám platíme společnou hodinu flétny- děti nejsou žádní chudáčci :) Realizujeme svépomocí okolí domečku (dvůr, garáž , zahrada..)
Víš, někdy je moc i jedno dítě, pokud muž je zbabělec a není "CHLAP".
Pokud budou děti chtít na vysokou školu a budou mít tu ctižádost, udělají si ji i při zaměstnání (zkušenost z širší rodiny). Na druhou stranu můžeš sponzorovat 1 vysokoškoláka, který se nebude umět potom postavit k životu čelem......
Já nejsem jasnovidec, nevidím co bude. Může přijít tragédie a já o všechno přijdu, nebo můj život bude plynout klidně, bez velkých kotrmelců...
Při plánování rodiny takto uvažovat nemohu, to bych teď byla svobodná - teď se říká single - :s: a kolem mužů bych chodila obloukem, abych náhodou neotěhotněla :s:
Velká fungující rodina je krásná ...
Mějte se blaze :k:

Ahoj, pokud jste finančně zajištění, tak nevidím důvod, proč byste nemohli mít dítě, když o něm oba dva uvažujete. Já do vaší rodiny nevidím. Nemyslím si, že 3 děti, nebo 4 děti je zase tak velký rozdíl, ale vy sami přece víte, jestli to finančně zvládnete :a:

Ahoj,
4 děti nemám, tak asi ani nemohu moc radit. Jen bych k tomu chtěla říct jedno - ať ti poradí kterákoli maminka, ber to tak, že je to tvůj život a jen tvoje individuální situace. Záleží jen na tvých podmínkách a každý za tebe ty podmínky všechny neuvidí.
Tak co bys třeba mohla zvažovat:
tvůj věk a věk partnera-pokud se na to cítíš zdravotně, je to o.k.
finance - zabezpečení, máte dům? svůj byt? nebo výhledově mít budete? pokud bydlíte v podnájmu a sotva ho zaplatíte, tak bych o tom být tebou už moc neuvažovala.
finance - situace za několik let. Vžij se do toho, že dětem nebude pořád 5. Jednou jim bude 15. Uživíte pak 4 děti-budou mít vše, co budou potřebovat? A tím myslím na každé dítě například kroužek cizího jazyka nebo jiný (to je několik tisíc za jedno dítě za půl roku), jídlo, oblečení (to se asi nějak zvládne), jeho zájmy (akvaristika, zvířata, knihy - ty mohou mít dohromady, sportovní zájmy-kolo, brusle, lyže). Budete mít na to jet společně na lyže nebo dovolenou? Nebo budete jen sedět doma?
finance-váš příjem-bude dobrý nebo i vyšší? (do budoucna), protože do budoucna se požadavky dětí budou zvyšovat-uživíte například 4 vysokoškoláky? (ano, mohou chodit na brigádu, ale to zdaleka nepokryje poplatky na školu a skripta a ještě jídlo a dojíždění, příp. kolej).
a když vezmu pryč všechny otázky o bydlení a financích a zdrav. stavu-tak je důležitý partner-chce ho stejně jako ty? máte stabilní vztah? nebo se často hádáte?
funguje vám vše včetně sexu a jste spolu šťastní?
a poslední otázku, kterou bych zvážila-co hlídání? máte alespoň jednu babičku, která bude často hlídat?
PŘEDSTAV SI SITUACI:
Budete schopni v pohodě jet celá rodina se 4 dětmi na dovolenou k moři? :-) Nebo na lyže? Zaplatíte dětem vše, co bude potřeba?
:€s€: Přeji šťastné rozhodování, a pokud se rozhodneš ANO, tak rychlé těhulkování!

In reply to by Keltka

ony jsou dovolené u moře nebo na lyžích nějakým ukazatelem šťastné rodinky??tohle fakt nesnáším,není divu,že pak na tebe lidi koukají zkrs prsty,když řekneš,že ti stačí dovolená u moře jednou za pět let :s: :s: hele a mě stačí :s: myslím,že třeba pro děti je kolikrát daleko lepší jet támhle za pár korun k rybníku pod stan než z 60 tisíc k moří válet se po pláži :s: :s: ano,koníčky jsou hezká věc,ale myslím,že se to dnes taky přehání,kolikrát mám pocit,že děti ani nemají čas pro sebe,jdou z jednoho kroužku do druhého,každý den něco,pak jsou přetížené a ani je to nebaví :( myslím,že jeden až dva kroužky pro každého je tak akorát,pokuď je více dnů v týdnu,tak rozhodně jeden.A jestli mám platit čtyři kroužky pro jedno dítě a nebo jeden pro čtyři děti,to už je jedno.Myslím,že pro děti z velkých rodin je největší kredit právě ta velká rodina,spoustu se tam toho děje i bez toho,aby se někam muselo jezdit,vymýšlet extra program a podobně... učit děti skromnosti je základ-není,prostě není a nebude,něco chceš,musíš si na to ušetřit,spoň si toho budeš vážit-nevidím v tom problém.Bydlení a školy,to je samozřejmě jiná kapitola,tam už ty finance jsou důležité...

In reply to by lucininenka

Ono by bylo dobre se zeptat tech dětí jestli jim moře chybí nebo jestli jim stačí být u rybníka :? Taky jestli je jim jedno že maji pouze kroužky na které jsou peníze při dalších třech sourozencích :? Jestli nepotřebují občas trochu toho nadstandartu aby se citily šťastné :00:
Vím o čem mluvím...sama čekám čtvrté a znám v blízkosti několik rodin co mají 3-4 děti. A ty děti prostě chtějí věci jako ostatní spolužáci bez ohledu na to jestli je vedes ke skromnosti nebo ne.chtějí jet na dražší školní výlet,dotykový mobil, a chtějí jet k moři :O

Já jsem za 4děti šťasná protože naplňují můj život,ale jsem si taky jistá že jsou si vědomi toho,že kdyby nas nebylo tolik měli by toho trochu víc.a to můj manžel velmi slušně vydělává!!
Přesto si spokojeně žijeme a milujeme se :h: jen....jsem si vědoma toho co by nastalo kdyby přestal manžel vydělávat nebo jsme já nebo on onemocněli- to by byl asi vážný problém. Jen když už to je tak na takové věci nesmíš moc myslet.
Taky tolik dětí jsou samozřejmě čtyřnásobné starosti. O každého se bojíš,pořád je někdo nemocný nebo řešíš nekonečné věci týkající se školy....pro tebe už moc času nezbývá :a:

In reply to by Friduška

tak my byli s dětma u moře 2x,starším je ted 21 a 17,nejmladší 4,s tou jsme jely letos a neslyšela jsem od nich po tom prvním moři škemrání že chtějí za rok zase,to říká ted ta malá že chce bydlet u moře :s: Jinak prostřední dcera chodí od 15 na brigádu,chtěla značkový věci,dobrý tak si na ně přispěješ,nebudu ti kupovat mikinu za litr apod,zvlášt když vím jak se k oblečení a podobným věcem chová :00: ,koupila si pár značkových věcí a zjistila že je to zbytečný přepych,na brigádu chodí dál.

In reply to by Friduška

ano a to je přesně to,co se mi nelíbí-ony to chtějí,ne protože to chtějí ony,ale proto,aby se mohli chlubit spolužákům :( a to je podle mě špatně... navíc,pokuď si dítě (děti) zvykne,že se prostě k moři nemusí nutně každý rok,abychom byli šťastní a že se dásuper dovolená užít i bez moře,tím lépe.Proč ne moře,ale ne jako standart,ale jako věc,na kterou se budu hodně těšit a budu na ní dlouho vzpomínat-a to podle mě,pokuď jezdíš standartně každý rok,tak prostě není.Navíc přesně jak píše maminka nade mnou-děti ví odmalička,kde je Chorvatsko,kde je co v Řecku,jak žijí Španělé,ale v životě nebyli na hradu jinak než se školou,neví,kde je Macocha,jaké máme krásné hory a tak podobně... Mě to přijde fakt už jako úchylka pomalu... nebyl jsi u moře??Co jsi to za chudáka???Proboha,kde to jsme???Dotykový mobil?No pro nás zbytečnost,ale pokuď to opravdu chceš,tak si na něj našetři-z kapesného,z dárků k narozeninám a podobně,aspoň ho nerozbiješ/neztratíš během jednoho týdne... Chceš víc kroužků-ano,já ti je zaplatím,ale ty mi ukážeš,že tě to opravdu baví a že to zvládáš i se školou a uvidíme,jak dlouho tě bude bavit x věcí dělat naplno... dítě by mělo dělat to,co baví opravdu jeho a ne to,co zrovna letí mezi spolužáky... možná ze začátku kruté,ale čím dříve si na to zvykne,tím lépe... taky vím,o čem mluvím,žijeme ve čtvrti,kde si dost lidí kolem nás žije "nad poměry" a tak to taky vypadá ve školce... a to se mám zbláznit,že můj syn v pěti letech nemá tablet,mobil,počítač jen proto,že ostatní ho mají?

In reply to by Friduška

Pokud můžu něco dodat k dovolené u moře.... byla jsem jako malá i s tátou(5 a 6 let) na ty si skoro nepamatuji .... když se máme rozvedla a našla si přítele jezdili jsme na dovolenou taky, s jeho dvěmi dětmi a s ním jsem vycházela celkem dobře... ale byli to nucené dovolené, ani na jednu jsem nechtěla slunce mi nikdy nedělalo dobře a nebavilo mě to tam.... raději jsem chtěla být místo toho u babičky a jezdit třeba 3 krát v týdnu na koupaliště... pro mě ty dovolené byli utrpenímvždy minimálně na 14 dní a asi i přes tři výlety co jsem tam vžd udělaly jsem chtěla nejdéle po týdnu už zoufale domů, kde jsem se mohla hezky v klidu projít v lese a netrčet na přelidněné pláži.... takže sice hezký, že jsem jezdila k moři, ale radeji bych tam jela jednou třeba za tři roky a měla pořádný program a jinak vyrazila třeba po čechách či slovensku a podobně...

In reply to by Pethruska

No jistě je to individualni. Moje děti bohužel o moře stoji a děti mých známých taky. Jedna se o děti starší -což je taky rozdíl. Známí to řeší tak že posílají ty starší k moři se školou samotné. A my holt nejezdíme každý rok.
Taky je rozdíl jak dovolená probíhá a s kým jedeš.
No nejlepe by názor řekly jistě děti kterým je kolem 15 let co si myslí o velké rodině a pozitivech +negativech. :s: já mám prostě 4planované a musely se s tím smířit,ale vypadají spokojeně a to je taky duležité.
To moře je otázka názoru :€s€:

In reply to by Friduška

já si užila dovolenou jen v tech 5 a 6 letech... (bylo to slusného hotelu s polopenzí a né jako pak autem v 5 bez klimatizace do pronajetého domku, kde jsme si museli varit a všechno a stejně nás to vyšlo se vším okolo 50 tisíc)
s menželem jsem spolu v cizině ještě nebyli, brali jsme se když jsem byla těhotná.. malé je 22 měsíců a jsem znovu těhotná.... takže jsme se rozhodli, že vyrazíme k moři až bude mladšímu tak 2 až 3 roky... a malá pak pujde do školy.... ale pak bych jezdila podle toho co deti budou chtít ... pokud jim bude stačit týden někde u přehrady ve slušném penzionu, tak aspon zbyde víc peněz na výlety po čechách, do zoo a podobně.
každopádně ... nehodlám jezdit každý rok (to spíš tak po 3 letech třeba) na stejné místo k moři a vyvylovat se na pláži... když už dám tolik peněz ráda bych viděla přírodní památky a vejletila kde se dá... a taky ochutnala místní kuchyni a tak.... :)

Každý má jiný nazor... je pravda, že víc detí víc starostí a výdajů.... ale každý by měl zvážit co dítě musí mít a co nemusí a co by mít mělo (lyžák, slušné oblečení, mobil.... aby nebylo odstrkované od kolektivu...) a podle toho zvážit jestli i do budoucna je to pro ně úsné s tolika kolik jich mají a nebo si mohou ještě pořídit další.... a hlavně by s tím měl souhlasit partner (někdo už na to pak nemusí mít spíše psychicky...) a nesmí se zapomenout, že z jednohou mohou být klidně dvojčata... :///:

In reply to by lucininenka

Naprostý souhlas. S manželem jsme spolu 11 let, z toho 5 let manželé a NIKDY jsme spolu nebyli u moře. Asi teď budu za exota. Já nevím no. To je jako nějaká povinnost jezdit k moři? Ne, že bysme na to neměli. Máme dceru, budou jí tři a syna 3 měsíce a do budoucna s nima určitě budu chtít vyrazit, aby se taky podívali někam jinam, ale pravidelnost z toho dělat nebudem. Každý má totiž priority někde jinde. To jim dám raději peníze na spoření a spolu si vyrazíme třeba na nějakou chatu do Krkonoš. Děti budou stejně spokojené. A ikdyby jsme nikam nejeli, tak si myslím, že děti z toho nějakou újmu mít nebudou. Dokud budou malé, tak jim ke štěstí bude stačit málo. A třeba spořením se do budoucna nějaké ty korunky, na to finančně náročnější období, zajistí.
Jinak většina lidí, kteří si v dnešní době pořizují více dětí, podle mě preferuje hlavně rodinu jako takovou, ne peníze a majetek. A paradoxně spousta bohatých, kteří by měli peníze i na 4 děti, tak ti si pořizují jen jedno, protože mu potřebují dopřát "všechno" co potřebuje, ale to daleko důležitější, jako je sourozenec, to mu nedopřejí.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka