Porodnice - Nemocnice Hořovice

Porodnice u Sluneční brány - Porodnické oddělení zajišťuje komplexní péči o ženy a dívky z přirozené spádové oblasti Hořovic, ale i širokého okolí. Porodnictví je základním oborem primární zdravotní péče. Naplní je péče o ženu a plod v těhotenství a při porodu a péče o ženu v šestinedělí. Tuto péči obor poskytuje po celý život ženy. Spektrum péče porodnického oddělení spočívá v zajištění základní léčebné konzervativní a chirurgické péče.

Počet lůžek:

  • 3 lůžka na porodním sále,
  • 24 lůžek na oddělení šestinedělí, z toho 3 lůžka intenzivní péče na IMP pro pacientky s nutností monitorování vitálních funkcí - po císařských řezech a komplikovaných porodech.

Kontakty:

311 554 202311 554 214

Web: http://www.nemocnice-horovice.cz/oddeleni/porodnice-u-slunecni-brany-21

Ukázat na mapě

Porodnice „Sluneční brány“ má k dispozici 3 samostatné porodní místnosti, operační sál pro provedení císařského řezu a oddělení šestinedělí. Porod je veden při zajištěni intimní atmosféry v moderně vybavených porodních místnostech s možností využití například porodních van, žebřin, žíněnek, vaků, porodní stoličky a moderním polohovatelným lůžkem. Snahou zkušeného personálu je zajištění individuálního přístupu v péči o rodičku, uvědomujeme si neopakovatelnost chvíle pro maminku i její okolí. Samozřejmostí je pro nás přítomnost otce, či jiné blízké osoby u porodu.

Struktura oddělení:

Porodnické oddělení je tvořeno 2 jednotkami

  • porodním sálem se 3 porodními místnostmi a operačním sálem,
  • oddělením šestinedělí s IMP pokojem.

Oddělení šestinedělí je tvořeno 8 standardními, 3 nadstandardními lůžkovými pokoji a jedním pokojem pro společný pobyt matky s otcem dítěte. Na využití nadstandardních pokojů a pokoje pro společný pobyt se neprovádí rezervace.

Počet lůžek:

  • 3 lůžka na porodním sále,
  • 24 lůžek na oddělení šestinedělí, z toho 3 lůžka intenzivní péče na IMP pro pacientky s nutností monitorování vitálních funkcí - po císařských řezech a komplikovaných porodech.

Ošetřovatelský personál

Vedoucí sestra:

Mgr. Fíkarová Pavla, RS, Mgr. studium ošetřovatelství, pomaturitní specializační studium

Staniční sestra šestinedělí:

Křivancová Lenka, Rs

- v současné době pracují na oddělení 4 porodní asistentky, 5 všeobecných sestrer, 2 zdravotničtí asistenti a 2 sanitářky

Staniční sestra porodních sálů:

Bc. Puldová Blanka, RS, studium ošetřovatelství, pomaturitní specializační studium

  • v současné době pracuje na oddělení 14 porodních asistentek a 5 sanitářek

Oddělení šestinedělí zajišťuje péči o ženy po spontánních porodech a následnou péči žen po císařských řezech a komplikovaných porodech v rámci intermediární péče.

K PORODU NEREGISTRUJEME!Budoucím maminkám pouze doporučíme, po dohodě s jejich gynekologem, 1x návštěvu v naší ambulanci, kam se mohou objednat na číslech 311 542 645, 311 542 655 a 311 542 665 nebo osobně v recepci nemocnice Hořovice.

Návštěvy na oddělení šestinedělí

Doporučené návštěvní hodiny na oddělení šestinedělí Nemocnice Hořovice:

pondělí až neděle 10:00 – 19:00 hod. Po dohodě s ošetřujícím lékařem či ošetřující sestrou a s ohledem na zdravotní stav pacientky lze domluvit i jiný čas návštěv. Na nadstandardních pokojích jsou při respektování léčebného režimu rozšířené návštěvní hodiny samozřejmostí.Na IMP pokoji jsou doporučené návštěvní hodiny totožné, ovšem počet osob a délka návštěvy závisí na zdravotním stavu pacientky.

Předporodní besedy pro budoucí maminky a tatínky 

Porodnické oddělení pořádá pro nastávající maminky ,,Porodnické besedy” každé 1. a 3. pondělí v měsíci /stejná lekce, pokud to není svátek/ od 14,30 hodin. Začínáme na gynekologické ambulanci /I. patro hlavní budova, vedle občerstvení/. Zde Vám porodní asistentky řeknou, co si vzít do porodnice, kdy do porodnice, jak to u nás chodí, odpovídají na všechny dotazy a pokud to provoz porodních sálů dovolí - jdete se podívat na jednu porodní místnost.

Není nutné volat předem.

Cena: 150 Kč za osobuDélka besedy: asi 2,5 hodiny – záleží na počtu dotazůKontaktní telefon: 311 542 208Email: fikarova@nemocnice-horovice.cz

Péče o novorozence

Součástí přípravy na porod jsou i novorozenecké předporodní kurzy, kde jsou nastávající maminky (event. otcové) informováni o průběhu péče o miminko od porodu až do jeho propuštění. Jsou jim vysvětlena všechna doporučená vyšetření, která budou u miminka během pobytu probíhat. Maminky mohou získat mnoho informací o kojení a péči o novorozence. Je nutné se předem telefonicky nahlásit na tel. číslo 311 542 542.

Termíny: každé 2. a 4. pondělí v měsíciZačátek: vždy ve 13,30 hodinSraz: zasedací místnost vedle gynekologické ambulance – 1. patroPlatba: 150,- Kč /osobuKontakt: 311 542 542

Návaznost péče na služby jiných oddělení

Gynekolog a porodník spolupracuje s odborníky hraničních oborů, zejména chirurgie, urologie, vnitřního lékařství, endokrinologie, neonatologie, anestesiologie, radiologie, onkologie, dermatovenerologie, genetiky, sexuologie a dalších.

Plán rozvoje

V budoucnu bude plán rozvoje oddělení zaměřen na stále vyšší kvalitu poskytování služeb v oboru, rozšíření ambulantní péče a personální zajištění.

Ústavní pohotovostní služba na gynekologickém oddělení

ÚPS je zajištěna od 17,00 – 7,00 hod. o sobotách a nedělích, včetně státních svátků v prostorách III. patra. Budete ošetřeni v co nejkratším možném časovém úseku lékařem konajícím službu. V případě zajišťování urgentní péče na gynekologicko – porodnickém oddělení žádáme klientky o strpení. Ošetřující personál je povinen v zákonem určených případech vybírat od klientek, případně zákonných zástupců, regulační poplatek ve výši 90,--Kč za klinické vyšetření v době pohotovosti.

Novinky porodnického oddělení

Odběr pupečníkové krve

Na základě Rozhodnutí o změně povolení činnosti Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo uděleno povolení k odběru pupečníkové krve prostřednictvým Národního Centra Tkání a Buběk, a.s. (NTCB) od 1. února 2015. Naše porodnice se tak řadí mezi další pracoviště, kde bude dána možnost maminkám k odběru pupečníkové krve k uchování pro vlastní potřebu, prostřednictvím společnosti NCTB. Informace o odběru pupečníkové krve lze získat v rámci porodnické besedy od proškolených porodních asistentek.

Informace k odběru pupečníkové krve zde

ENTONOX – inhalační analgezie rajským plynem

Entonox představuje vedle epidurální analgezie další možnost, jak účinně pomoci ženám od porodních bolestí nebo nepříjemných vjemů při ošetření porodních poranění. Jde o účinné a bezpečné neinvazivní analgetikum, které  má rychlý nástup a ústup účinku. Jedná se o směs 50% kyslíku a 50% rajského plynu, která se používá ke zmírnění  bolesti nejen v porodnictví, ale i u menších zákroků (např. zavedení nitroděložního tělíska, biopsie, drobné kyretáže, ošetření zánětů - abscesů zevních rodidel atd.). Snižuje úzkost, strach, obavy a duševní napětí. Rodička je při plném vědomí a  vdechuje Entonox při porodu během kontrakcí  a při ošetření porodního poranění podle vlastního uvážení přes speciální náustek nebo inhalační obličejovou masku. Entonox je vždy podáván proškoleným personálem. Entonox není hrazen pojišťovnou. Za jeho použití  rodička uhradí jednorázově 500,- Kč.

Co s sebou do porodnice

 Bez čeho se neobejdete:

  • občanský průkaz
  • kartička zdravotní pojišťovny
  • těhotenská průkazka
  • oddací list (v případě, že jste oddána)
  • dohodu o jménu dítěte vyřízenou na matrice (v případě, že nejste oddána a chcete, aby se díte jmenovalo po partnerovi)
  • osobní věci a hygienické potřeby (noční košile, mateřské podprsenky, vložky do podprsenky, pantofle)
  • papírové kapesníky
  • hodinky
  • lze vzít malý nafukovací kruh
  • léky, které dlouhodobě užíváte
  • menší balení plenkových kalhotek, případně vlhčené hygienické ubrousky
  • věci na cestu domů
  • k porodu si můžete přinést porodní plán

Pro Vás:

  • osobní věci a hygienické potřeby (noční košile, mateřské podprsenky, vložky do podprsenky, pantofle)
  • papírové kapesníky
  • hodinky
  • lze vzít malý nafukovací kruh
  • léky, které dlouhodobě užíváte

 Pro miminko:

  • menší balení plenkových kalhotek, případně vlhčené hygienické ubrousky
  • věci na cestu domů

 Na oddělení pro ošetření Vašeho miminka máte k dispozici vše potřebné pro ošetření kůže, jednorázové plenky, oblečky.

Zdroj: Nemocnice Hořovice

Porodnice - Nemocnice Hořovice
Porodnice - Nemocnice Hořovice
Porodnice - Nemocnice Hořovice

Jsem z Prahy, ale po prvním ne zrovna o.k. porodu u Apolináře chci druhé dítě porodit v příjemnějším prostředí. Proto plánuji rodit v Hořovicích. Prostředí i chování personálu se mi líbí a přístup k maminkám dle recenzí je nesrovnatelný.

Já za sebe můžu říct, že nikde jinde než v Hořovicích rodit už ani nechci. Perfektní, milý a moc ochotný personál i lékaři. Nadstandartní péče. Můžu všem jen poděkovat. Na pokoji vše co maminka s miminkem potřebuje a sestra na první zavolání přiběhla vždycky.

Před týdnem 21.8.2012 jsem zde pordila svou druhou dceru, a tak jako u prvního porodu si ani u tohohle nemůžu stěžovat.Naopak, bylo to ještě lepší. Personál na jedničku s hvězdičkou, všichni příjemní a ochotní, kéž by takoví byli všude. Vybavení a prostředí porodnice super. Za mě bezkonkurenční porodnice. Doporučuji!

V Horovicich jsem rodila 12.5 predcasne o mesic driv bylo to narocnych 10 dni, ale ne kvuli lidem tam ale kuli tomu ze jsem nemela malyho u sebe nejdrive kuli teplote byl v inkubatoru pozdeji dvakrat se vratila zloutenka, ale lidi tam od doktoru pres sestricky az po uklizecky to byl doslova raj neuveritelne ochotny mily lidicky, ted kdyz jsem doma je mi uplne smutno ze uz je to za nama a je tam uz nebudu hned bych se tam vratila mohu napsat jedine chvalu jsou tam opravdu neuveritelny lidi :h: Pro srovnani opakovane jsem byla v Motole kuli problemum ktere me provazeli cele tehotenstvi a to se neda srovnat v Motole jsem akorat otravovala silena neochota cloveka pomalu poslali do ksa diky bohu, ze v Horovicich bylo volno a ja vydrzela do 36tt a mohla tma rodit, na porod vzpominam s usmevem na rtech i kdyz byl narocny, ale PA aj doktor naprosto uzasny lidi :h:

Ahoj lidi
byl tu velký článek a projev nespokojensosti a nepříjemnosti která se nm u porodu v Hořovicích stala a nevím proč a kým byl smazaný. Víte to někdo kde se toho dopátrat ? Dceři budou dva roky ale dodnes se nám na porod v Hořovicích nebvzpomíná dobře.
Díky za informace a rady

In reply to by bříškounek

Tak to vyzkoušíme, jestli zmizí i tenhle článek... Před dvěma lety (duben 2010) jsem v Hořovicích rodila své první dítě. Porod, pobyt na oddělení a šestinedělí a vše, co následovalo, byl natolik hororový zážitek :O , že se mi jej až po dvou letech a dalším (tentokrát povedeném a úžasném) porodu v Rokycanské nemocnici (viz moje hodnocení), podařilo v sobě zpracovat a jsem schopná o něm napsat.
Při příjmu jsem neměla porodnický nález, byla jsem tedy přijatá na oddělení šestinedělí a nikoli na porodní sál. Pravidelně jsem chodila na sál na monitor a na vnitřní vyšetření, mezitím byla sama na pokoji, jak se cítím se nikdo neptal. Pak jsem přistoupila na návrh paní doktorky a nechala si píchnout takzvanou injekci pravdy, která mě měla buď uspat nebo rozběhnout porod. Porod se opravdu rozběhl, ovšem bohužel v době, kdy všechny tři porodní pokoje byly plné a na čtvrtém - operačním sále - prováděli císařský řez. Nezbylo mi tedy nic jiného než na příkaz sestry "lehnout na levý bok a ležet" a čekat než se uvolní sál. V první době porodní jsem tedy od 20 do 2 hodin ležela s kontrakcemi po třech minutách sama na pokoji. Když jsem se konečně dostala na sál a proběhla příprava, porod se rychle rozjel, zdálo se, že manžel ani nestihne dojet.Pak mi paní doktorka zkroušeně sdělila, že se vytvořil jakýsi "lem" a je potřeba na něj začít tlačit (až u druhého porodu jsem pochopila, že lem není vážná komplikace, ale normální záležitost, ale hlavně, že se na něj tlačit NESMÍ, protože jinak porodní cesty otečou a porod se zkomplikuje). Dostala jsem tedy od lékařky naprosto špatný pokyn, který vedl k tomu, že jsem tlačila tři hodiny, sáhla si na úplné dno a způsobila si veliké poranění s velkou krevní ztrátou. Tím ale vše nekončilo. Dostala jsem se na pokoj s mentálně zaostalou paní, jejíž dítě bylo s vrozenou vadou střev převezeno do Motola. Nadstandard bohužel nebyl volný, tak mi nezbývalo než snášet její početné, hlučné a nevhodně se chovající návštěvy. Navíc mi dětská lékařka kladla na srdce, že je pro to její dítě bytostně důležité, aby dostalo co nejdřív mateřské mléko od vlastní mámy (hlavně že do té doby jí asi dva dny nikdo nepřinesl ani odsávačku) a že bych jí měla pomoct, protože nikdo neví, jak moc je to s ním špatné a že může umřít. Jinými slovy mi dva dny po porodu řekla: "když té paní nepomůžete, tak její dítě umře!" Dokázaly byste nepomoct? Já to bohužel nedokázala. Naučila jsem ji odsávat mléko, aniž by upustila odsávačku,odnést ho k sestrám a předtím se oblíct, aniž by mléko vylila na zem, atd, i to byl při jejím stavu vrchol dřiny. Starala jsem se o své dítě a o ni několik nocí a pak se zhroutila. Sama jsem upozornila, že se mnou není něco v pořádku, prosila po telefonu dětské sestry, aby malého přišly přebalit, že nejsem schopná vstát z postele (odpověď: "já se zeptám, jeslti to pude") a později, aby si malého vzali k sobě, že jsem vyčerpaná (nikdo si pro něj nepřišel). Až když jsem se sepnutýma rukama prosila sestru z gynekologie, aby si malého odvezli, že potřebuju odpočívat, vyšlo najevo, že už v noci jiná gynekologická sestra nahlásila podezření na psychické problémy a najednou se okamžitě začalo jednat. Malého mi odvezli a už jsem k němu nesměla, poslali mě na psychiatrické vyšetření a psychiatr diagnostikoval laktační psychózu. K dobru hořovické nemocnice musím poznamenat, že bylo velkorysé, že mě nechali dva dny na nadstandardním pokoji čekat, jak zabere léčba, během této doby, mě mohl neomezeně navštěvovat manžel a pod jeho "dozorem" jsem se mohla o malého normálně starat. PO dvou dnech mi na kontrole na psychiatrii sdělili, že stav se výrazně zlepšil, ale že i přesto nemohu být propuštěna, nýbrž musím být hospitalizována na psychiatrii. Domů jsem tedy odešla na reverz a během dvou týdnů byla v pořádku. Tedy až na šrámy na duši i těle a přesvědčení, že porod je příšerný zážitek. Když jsem se rozhodovala, kde rodit podruhé,zeptala jsem se svého lékaře (pracuje v Hořovické nemocnici), zda by bylo možné při druhém porodu podniknout nějaká preventivní opatření typu nadstandardní pokoj, dítě na noc k sestřičkám, abych měla maximum odpočinku a aby se psychóza neopakovala. Bylo mi sděleno, že nikoli - sestry se totiž na neonatologii nestarají primárně o zdravé děti rodících maminek, ale o nedonošené děti, které se do Hořovic "dovážejí" na doléčení z Prahy. Upřímně mě to šokovalo. O místě mého druhého porodu rozhodl fakt, že kterýkoli můj požadavek, který byl v Hořovicích problém, byl v Rokycanech bez problémů akceptován. Rodit v Rokycanech bylo výborné rozhodnutí a jen díky tomu, že jsem nebyla znovu v Hořovicích, sedím dnes doma v klidu u počítače, obě děti spinkají v postýlkách, místo abych byla bez dětí v Bohnicích... Považuji za šílené, že se nyní mají malé porodnice (včetně Rokycan) zavírat pro malý počet porodů a místo nich podporovat nemocnice typu Hořovic, kde jde pouze o kvantitu a nikoli o kvalitu. Rodí se tam spousta dětí, ale nespokojených maminek přibývá, protože na takové množství (i 11 děti denně) nemá porodnice podle mého názoru kapacitu.

In reply to by bříškounek

ahojky, určitě by jsi ho měla mít uožený v sekci Moje články. Pokud ho někdo nevymazal i odtamtud... Kamarádka rodila v Hořovicích o 14dní dýl než já a stěžovala si na lidi, se kterýma jsem byla já naprosto spokojená. Je zvláštní že jednou jsou v pohodě a pak jsou nepříjemní a neochotní..

In reply to by bříškounek

ahojky ja v Horovicich lezela 10 dni s malym a pece luxusni bylo to minuly rok v kvetnu, kazda je asi jinak anrocna pac neverim ze tam by byl problem, jooooo takova maminka co tam byla nespokojena at si zkusi jit treba na motol a videla by co jsou to neprijemnosti a jak vypadaji sileny dr a sestry.....

Ahojky, chtěla bych pochválit nemocnici Hořovice, narodil se nám tam syn Tobiášek 17.1.2009 ve 4:45, když jsme přijeli do porodnice, převzala si mě sestřička Švagrová a hned jsem šla na sál, kde mě měla na starosti pí. Pavlů i sestřička Švagrová a byly obě skvělý a malý byl do 20 minut venku, pak mě převezli na šestinedělí na nadstandard a ostatní sestřičky se tam chovaly perfektně i se tam o všechny hezky staraly a vše nám ukazovaly, jak přebalovat, mýt, měřit teplotu, vážit atd. takže, kdybych měla znovu rodit určitě Hořovice, Albrechtová

Rodila jsem na druhý svátek vánoční a bylo to fajn. Příjemný personál v porodnici (i když nevim jak se jmenovala paní doktorka...), na novorozeneckém super sestřičky - se vším ochotně pomohli a poradily. Na šestinedělí také dobrý až na ty sestry přes jídlo. Byly dost nervózní když sme nesnědli oběd včas a ony musely čekat.. Až bude další mimi, tak v Hořovicích :-)

ahoj,tak nedávno jsem se vrátila z hořovické porodnice.Lékaři byli super,velká pochvala.Na šestinedělí jsem byla taky spokojená i se sestřičkami na novorozeneckém.Ale zrovna jsem se trefila,kdy byla porodnice velmi narvaná a sestřičky ke konci prac.doby už byly nervozní,že je každej otravuje.Já je chápu,12hodin v práci a samej blázinec,ale na druhou stranu,kdo rodí prvně by mohly být hodnější.Můžu tedy říct,že i přes to vše poradily a pomohly.

Ahojky holky, já zde rodila 22.12.2008, narodil se nám syn Vojtíšek. Péče super, doktoři, sestřičky. I na šestinedělí, až na jednu nepříjemnou, který bylo zatěžko mi pomoct s kojenim. Byla jsem prvorodička. Další mimčo přivedeme na svět určitě v Hořovicích :-)

Rodila jsem zde v roce 2006 a byla jsem velmi spokojená a už se těším až zde budu rodit po druhé a budu v novém prostřední šestinedělí

Rodila jsem zde 5.12.2008 a není co bych vytkla, super prostředí na sále, personál skvělý..příště jdu rodit určitě znovu do Hořovic..Aluša+Nelinka

Je už to skoro čtyři roky co jsem zde rodila a byla jsem naprosto spokojená :one: :qu: ,s druhým mimískem(pokud se zadaří)sem půjdu opět ;)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka