Vojtovka a placatá hlavička

02.03.2011

Ahoj holky,

poradíte mi někdo?
Moje 4 měsíční dcera má vzadu na temeni sleželou hlavičku, je tam placka. Doktorka sice říká, že to není hrozný, ale mně se to zdá čím dál tím větší. Snažím se malou polohovat, ale od měsíce spí na zádech (já kráva dala na radu tchýně a začala ji dávat místo nabok, jak jsem byla zvyklá z porodnice, spávat na záda), a hlavička se jí slehává. Sice si ji během spánku natáčí, ale často spí s hlavou rovně. Občas se mi podaří jí hlavičku otočit v noci na některý bok, ale jak se vrtí, tak si ji stejně dá, jak chce... Přes den se snažím na mi mluvit a dávat hračky tak, aby musela hlavičku otočit na nějaký bok (střídáme), ale i tak to prostě nejde, sama si dá tvrdohlavě hlavičku na rovno. Všichni říkají, že jak bude víc na bříšku, tak se jí hlava srovná, ale ona na bříšku dlouho nevydrží, má problémy s pasením :(
Vím, že se cvičí Vojtovka kvůli predilekci, a nevím, jestli toto do predilekce spadá... Ale nevíte, jestli Vojtovka může i pomoct tomu, aby dítě otáčelo hlavičku na bok, místo toho, aby ji mělo pořád "rovně"?
Máte s tím někdo zkušenost? Co mám dělat, aby malá neměla vzadu placku? Zkoušela jsem jí dávat i pod hlavičku podhlavík nebo polštář, ale to nesnáší, protože nemůže hýbat hlavičkou, jak chce, nebo je to pro ni moc měkké... Začínám být zoufalá.
Jsme objednaný na neurologii, kvůli tomu, že u pasení neotvírá pěstičky, je nestabilní a nevydrží dlouho pást, tak se chci neurologa zeptat i jestli se dá dělat něco s tou placatou hlavou, trochu se ale bojím, aby mi nevynadal :00:
Díky moc předem za rady... :\x:

ahojky, tak my máme už skoro 5 měsíců a máme uplně stejnej problém.malý má hlavičku dost sleželou, preferuje hlavně pravou stranu ikdyž se to po vojtovce už zlepšilo a otáči ji i nadruhou.. na vojtovku chodíme už 2 měsíce, ale nejsem z toho vůbec nadšená, malý u toho hodně plaká. určitě tím cvičením jdou vidět pokroky, ale ty miminka u toho hodně pláčou,a ještě s nima musíš cvičit i 3-4krát za den doma:(.. v noci malému otáčim hlavičku a taky se ho snažim motivovat na tu druhou stranu.pokud bych si mohla vybrat netrapila bych ho tou vojtovkou ale spíš bych ho motivovala hračkami aby tu hlavičku otáčel i na strany.. dokonce mi řikala rehabilitační sestra že je nějaká helma kterou to dítě nosi a hlavička se mu v tom krásně srovna, ale to mi přide už jako velké trápení aby ke všemu ještě nosilo helmu i na spani. ta helma se sundáva jen na 1h denně jinak ji musí pořád nosit....

In reply to by itinka007

O té helmě jsem už taky slyšela, ale to se snad prý dává jen dětem, který to mají opravdu tragický.... u nás se jedná spíš o kosmetickou záležitost... to víš, chci pro dítě to nejlepší, jako každá matka...
Vojtovka je myslím dobrá, určitě to je lepší ji cvičit, než necvičit, i když u toho děti pláčou, prý to není proto, že by je to bolelo, ale že musí něco dělat. ... Ale to říkám já, která jsem vojtovku nikdy s dítětem necvičila :€}€:
Držím ti palce, aby se malému hlava brzy srovnala! :one:

vubec se neboj, to se ji opravdu spravi az se sama zacne pretacet i kdyby to melo byt i treba po 1roce :-) a i kdyby ji to trosku zustalo, tak nezapomen, ze bude mit vic vlasku a nebude to vubec videt. Nicemu to nevadi (myslim trochu placata hlavicka).

ahojky..tak muj malej od porodnice taky spával na boku..pak nám naše dětská doktroka řekal že se to nedoporučuje a že by mimi mělo spát na zádech..ted má taky na pravý straně slehlou hlavičku a od druhýho msíce kvuli predilekci vojtovku cvičíme..ted ej mu něco po čtvrtým měsíci a hlavinku otáčí už krásně na obě strany. hlavu má stejně ještě slehlou ale říkaj že do roka než se fontanela sroste tak je hlavinku měkká a že by se mu to mělo spravit. jinak při pasení hlavičku má sice zvedlou ale nic víc..nehýbe se jen tak ležía otáčí hlavu na obě strany..a pěstičky se snaží už mýt otevřený..zkus ji dát před sebe pár hraček aby se na ně jakoby natahovala

In reply to by sharcza

Tak třeba má mimi fakt spát na zádech, tak to jsem ráda, že jsem neudělala blbě... Fontanelku vzadu má holka ještě nesrostlou a má tam takovou "propadlinku".
při pasení právěže ale vůbec není v klidu, pořád se vrtí... když dám před ni hračku, tak ji ignoruje, nebo se na ni dívá, ale pěstičky neotevře....:) a už vůbec se pro ně nenatahuje!

Dej jí ještě čas a uvidíš, že to bude dobrý :-). Kdybys viděla, jak placatou měl hlavičku můj syn, určitě by tě uklidnilo :€):. Taky to byl lenošek, takže se sám hodně dlouho nijak nepolohoval. Ale vyčítat si, žes ji dávala spinkat na záda nemusíš, ono se to na boku opravdu nedoporučuje! V půl roce se mi začal syn přetáčet, válel sudy a hodně se pohyboval a i když do té doby nějak extra polohu na bříšku nemusel, trávil tam pak už dost času. Ani nevím, kdy se mu to začlo lepšit, ale na fotkách v roce má u jednak vlásky a jednak krásně kulatou hlavičku. Teď má 2,5 roku a ještě se mi nestalo, že by se mě někdo ptal, jestli nemá placatou hlavičku.
Na neurologii budou spíš asi řešit ty pěstičky...jestli chceš mermomocí Vojtovku, tak se jí třeba dočkáš :-). My jsme ji tři měsíce cvičili, pak jsem si vyžádala a sehnala jinou rehabilitaci a jen jsem synka formou hry učila polohám, do kterých měl teprve dospět. To mi přišlo tisíckrát lepší, nevidím důvod, proč zdravé, i když pomalejší dítě, trápit Vojtovkou ;)

In reply to by Rokl

Tak jak říkáš, tak já doufám, že se jí ta hlavička srovná...a s tím spaním na zádech jsem ráda, že jsem to nepodělala! ...otáčet se ještě neumí, ale už to zkouší, třeba to pak dožene...
Na Vojtovce mermomocí netrvám:) , ale prostě mi to pasení přijde nějaký "divný", tak snad mi na neurologii nevynadaj, že je holka v poho, co tam lezu :€{€: Ale zase, i kdyby, tak budu vědět, že jen já plaším... :one:
Dímy moc za uklidnění :\x:

Ahoj Cesmín.My máme tři měsíce.Malá ze začátku spinkala na boku,ale ted spinká na zádech.Hlavičku si vytáčí jak potřebuje.Nevím jestli Vojtovka pomůže,nemám s tím zkusenosti.Na bříšku taky moc nevydrží,taky se jí to nelíbí.Ale myslím si,že potřebují čas.Někomu to jde rychleji a jinému to trvá.A toho neurologa se klidně zeptej,neboj se.A kdyby ti vynadal,tak se neboj ohradit.Je to doktor a přece se ho jen ptáš.Bud ti poradí sám a nebo ti řekne kde máš zajít.A zkus malou přestat pozorovat.Pak se ti to zdá horší než to třeba je.Vím o čem mluvím,malá má nemocné srdíčko a taky jsem jí pořád kontrolovala atd.At vám to dobře holky dopadne.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka