Co učíte 18+ měsíční dětičky aneb depka z kamarádky

12.01.2011

Ahojky holky, je mi trošku smutno, protože jsem dnes byla venku s kamarádkou, která má 18 měsíčního klučíka a už umí tři barvy, řekne skoro všechno a i těžký slova jako třeba čerpadlo. Kamkoliv přijde tak zdraví dobrý den, poděkuje, poprosí, omluví se, skloňuje slova, na cokoliv na co se zeptá tak odpoví, např. kam se dává teploměr-do zadečku, co nám včera dělal truhlář?- měřil skříň a co dělal pak? jel do továrny, teď ho učí kde je pravá a kde levá strana a už to docela chápe. Vím že se srovnávat nemá, ale naše malá tohle neumí ani náhodou a připadám si jako neschopná máma, že jsem jí to ještě nenaučila a že se jí nevěnuju. A to byla malá od narození o hodně šikovnější než on. Najednou takový skok. Malá se i začala zhoršovat v mluvení, nevyslovuje správně, zapomíná slova. Celý odpoledne jsem naštvaná jak na sebe, na manžela tak i na malou a vím, že za to nemůžou. Možná je to tím že jsem těhotná nebo co :-( Učíte svoje dětičky taky takové věci? + co ještě učíte pro inspiraci. Já plánuju najet na válení válečků a kuliček z modelíny to by měli v tomhle věku děti už zvládat, už nějaký čas zkouším enásilně učit ty barvičky ale nějak se nečapem

Kliknutím vložíte smajlíky:

asi bych to neřešila,má čas,to mi řekla i doktorka.Můj syn 24.12.2010 mu bylo 18měsíců a nemluví,ukáže tedy na všechno,donese co potřebuji,složí barevné kuličky na barvu co patří,ale jinak neřekne nic než máma,táta,bába (To je nej slovo,to jde na vše na psa,žábu ,atd)Nehrotím to

náš malej v tomhle věku uměl taky takový věci jako ten její chlapeček, i když ne v takový míře asi, ale já ho to neučim, jeho to baví, mluví a skloňuje sám od sebe, kolikrát valim oči kde to vzal, prostě to odposlouchal. já si s nim normálně povídam a on rád diskutuje. Děkovat uměl už krátce po roce a prosení a zdravení v krámu a venku to přišlo asi někdy ve 20 měsících. Ale třeba barvy neříkal vůbec, ty ho nezajímaly, ty začal až ted kolem 2. roku sám zjišťovat, ptá se pořád co to je, tak mu to říkam, ale je to jeho iniciativa, ted je mu 25 měsíců a už umí i pár říkadel a vypráví se mnou pohádky(ne celý :s: ). předevčírem mu jdu číst koblížka a on najednou začne zpívat tu písničku co koblih zpívá, já byla v šoku. Takže v tomhle ohledu si hodně lidí říká jak mam strašně šikovný dítě, většinou na něj koukaj s otevřenou pusou(i když je ještě spousta šikovnějších dětí, co mluví ještě líp) ale zas ve spoustě věcí je a byl vždycky pozadu, to tak prostě je. Takže už jsou nám 2 a nočník zvládáme tak na půl a co mě teda dost znepokojuje je to, že on ani v těch 2 letech nikam nedojde! musim pořád s kočárem, jak máme jít jenom do krámu pěšky, je to řev a řev, on jak vidí že má jít nějakou určitou cestu, tak to je konec, chce nosit. Ani na motorce venku nejezdí. Když vidim ostatní stejně starý děti(ale i mladší) jak ťapou, je fakt malej pozadu.
Já myslim že tvoje malá zas umí jiný věci co ten kamarádky kluk neumí a taky jí to určitě štve :) ale nedá to najevo, určitě se spíš snaží vyzdvihovat co ten malej umí, než neumí ;) jo a taky bojujeme s dudlíkem,to je spousta věcí. náš malej je zas dost uřvanej a ukňučenej, taky se mi líbí děti pohodáři, ale nemůžeme mít všechno.
zkus se schválně zamyslet co zas umí líp tvoje malá, určitě najdeš spoustu věcí.

Ahojky, teda promiň, ale nám bude rok a půl za měsíc a umíme tak maximálně máma táta, ham...a tak podobně. Martínek rozumí všemu. Všechno udělá, uklidí, vyndá, když mu řeknu, ale nemluví. Sám si čistí zoubky, který ještě samozřejmě dočištuju, ale grif má, sám si meje ručičky a pusinku, ve vaně pindíka.....ukáže na fotce kdo je kdo, ale nic neřekne....takový ty běžný slova jo, ale aby uměl barvy, kde je pravá a levá...to teda neumí....Každý dítě je jiný a myslím, že i dítě tvojí kamrádky, jkterý umí říct plno slov, zase nebude umět jiný věci. Buď ráda, že je tvoje dítě zdravý a nad takovýma malichernostma se nepozastavuj. Neboj, opožděný dítě určitě nemáš....to ti ostatně potvrdí i doktor....To, co její dítě neumí, to samozřejmě neřekne, a je klidně možný, že bude nosit plýny do čtyř let a ve škole dostávat 2 z chování :-)

Vůbec se nezlob na nikoho, každý je prostě jiný, vím, že tě mrzí, že nedělá to či ono, ale i to dítě je svoje. Já mám děti dvě, Mareček má 3roky, teprve teď skládá věty a stejně mu dělají ještě nějaké slova problémy a on si je řekne prostě po svém...Nelinka má rok a půl a umí polovinu toho co Mareček. Mareček začal mluvit v roce auto a to mu pak vydrželo rok, nic jiného neříkal a dorozuměli se s ním pouze větnamci tady v obchodě u nás:o)) Já to prostě beru tak jak to je, to bych musela být pořád smutná, děti jsou radost, mám kamarádku, která má 4letého syna, bude mít 5let a rozumí si s ním pouze ona a to už 2roky chodí do školky :-O a jde to, mě třeba baví si s nimi hrát, ale stejně jako ty, raději vysvětluji, co dělám, než bych si dvě hodiny do zblbnutí hrála a vykládala jim barvy, to dělá tatínek, já mám bohužel větší zápřah, takže ať se snaží i něko jiný:o) a drž se a hlavní je, co umí tvoje dítě, ne dítě druhých!!!!!!!!pa Libča

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

JJ..tak todle přesně znám...aspon mám zatím výhodu,že mi N. do toho ještě tolik nekecá..ale ono jí stačí pár slovíček..ukáže..a já vím, co si myslí..Ale ty umazaný ručičky..nebo náký flíček na tričku nesnese..a to hned chce dolů..musím jí stříhat cedulky na tričku, to si můžu skusit na ní dát svetr nebo něco pletenýho....to mě komanduje a pleteniny ořve,že to na ní dát nesmím..nebo když jí něco maličko jinak navlíknu na sebe...no to mi dá najevo řádně, to jí hned prej bolí prdílka nebo bolí ručička nebo cokoliv, co si vymyslí...Veškerý smítka jí vadí..a v kuchyni mi taky takhle do všeho leze...tudle mi šáhla do puštěný pekárny...říkám jí nesmíš tam šahat..ona musí ty ruce mít všude..tak si šáhla..a taky to bolelo..ale nic se jí nestalo..
Ona vážně v ničem neposlechne..poslední dobou dostávám zabrat..mě zkouší co vydržim..tudle jsem jí načapala jak mi otvírá krb..no a dneska si na to vzala pomůcku..trubičku od vysavače..když už jsem jí pohrabáč vzala..Jednou viděla tatínka, jak to s tím otvírá..a co jí nenapadne..že to otevře a přiloží...a můžu zakazovat jak chci..ona má svojí hlavu..a neposlechne...Jednu dobu tahala krtečka ven..bez něj ani ránu...a to pokaždý mě komandovala,že musím vyprat kalhotky krtečkovi..že je má ee..tak jsem je vyprala vyžehlila..druhý den jsme šly zas ven..a zas umazanej..no tak jsem zkoušela kalhotky zabavit..nedala pokoj dokud ty kalhotky jsem jí pro krtečka nedala...atd..Ona jak si postaví hlavu..tak s ní nikdo nehne.. :)

Ahoj :a: , tak já mám kamarádku, která má kluka o 2,5 měsíce staršího, než je naše Natálka. A ten uměl v roce a půl taky mluvit jako z praku, těžký slova, básničky, počítat, no až mi to přišlo abnormální :00: , ale asi má nadaný dítě :s: . Ovšem co mě prudilo bylo, že mi to s chutí předhazovala a vždycky řekla: Vojtíšku pojď, naprdneme dneska tetu, ukážem jí, co mumíš novýho - a začal jako že by rádo by anglicky počítat :00: . To jsem ovšem už nevdržela a řekla jsem jí, jestli vůbec chápe, co říká, když mu to tak leje do hlavy a ona na to, že jo. No nekomentovala jsem to, protože o tom si myslím svoje, ale každé mámy věc. Každopádně, nic si z toho nedělej, protože já jsem se trápila tím, co všechno už by Natálka měla umět, když už to Vojta přeci uměl a nakonec jsem zjistila, že se všechno naučila, jen o trochu dýl, než DOKONALÝ VOJTA ;)

In reply to by Nesquicek

Povznes se nad ní, mě to taky trápilo a pak mě to přešlo, říkala jsem si v duchu: holka Ty máš sice nadaný dítě, ale ve dvou letech ho chodíš uspávat a mě Natálka od malinka usíná sama a od roka a půl ve velké posteli ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Já tohle nechápu, přeci je to u každého dítěte jiný, jako s chozením, některý dítě chodí či leze dřív, některý zase dýl, ale všechno se jednou naučí. U toho mluvení to jde pak hrozně rychle, Natálka nic moc neříkala a ve dvou letech se to zlomilo a najednou mluví krásně a taky jí to neříkám a nepředhazuju jí, že umí barvy apod :s: Každý dítě má svoje přednosti a hold některá maminka to ráda prodává do světa, ale řešit ve dvou letech, jestli ho dá do školy pro nadaný děti........... :00: :00: :00: no coment :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jj tak yjsem z vesnice, takže vím, o čem mluvíš ;) S tou teplotou je to sranda, taky se Naty ptám, jestli má horečku, šáhne na čelo, na tváře, začne se smát a řekne - nemám :n: . Je to tEď kolem těch dvou let fakt sranda, ale taky někdy ta dětská vzpoura :00: , uf, snad je to jen období :s: Každopádně ani já bych neměnila za nic na světě :h:

My máme 2,5 r. a holka mluví jen svým způsobem..nakecá toho dost...ale musím si to přeložit..ono je trošku jiný, když to dítě mluví..a dorozumíš se s ním...Moje barvy umí celkem dobře, už i něco nakreslí jako kolečka, krtečka,něco jako postavičku,auto..ale co se jí honí hlavou tak to nevím..Nejdřív to bylo co je velký a co malý..a ted zkoumá co lítá...a kdo co umí skákat..Takže já bych to tolik neřešila..každý dítě umí něco líp něco hůř..a určitě bych nesrovnávala..Jo a modelínu tu jsem dala teprve na 2 letech..protože N. jí slušně dlabala...A ted z toho tvoří docela hezky a baví jí to..ale stejně si něco uzobne..miluje totiž všemožný těsta, když dělám..tak mi furt chodí to uzobávat..a ta modelína je něco podobnýho...
No a ty barvy..stačí jenom přidávat ke slovo jaká je barva..takže třeba žlutá kačenka, modrý auto..atd..a oni se to naučej sami...nenásilně..

Ahoj, nečetla jsem komentáře od ostatních holek ale to mi přijde jako malej génius :-D No nevím, náš malej má 18 měsíců a todle teda neumí ani náhodou!! On mluví, spojuje slova např. kde je máma, co to je, máma papá.... a třeba když zpívám tak doplní slova u dvou písniček....např. já zazpívám skákal a malej doplní pes...Pochybuju že teda ten kamarádčin syn ví co je to včera, a co je to čerpadlo :-D Nic si z toho nedělej, oni jsou děti v tomhle strašně různý, já mám zase kamarádku a tá má holčičku, která má 20 měs. a je taky strašně šikovná už je bez plínek, smrká, a to neumí náš malej, na nočník mě kašle a smrká pusou :s: ale vím že jednou se to naučí a jestli to bude teď nabo za rok je přeci fuk. Tvoje malá je určitě zase šikovná na něco co neumí ten kamarádčin chlapeček.... A chci se zeptat, zkoušela si už s plastelínou?? Mě to napadlo taky že bych to zkusila, ale nevím jestli by to nestrkal malej do pusy. Jinak zkus ty písničky aby ti doplňovala, to našeho prcka strašně baví. ;)

In reply to by mari25

Jo jo dneska jsem jí s plastelínou zabavila na dvě hodinky byla nadšená a do pusiny si jí nedávala. Zvládla hned napoprvé ukoulit maličkou kuličku a hada :-) Akorát pak dostávat tu modelínu ze spod nehtíků :00: Písničky a básničky dopňujeme taky, to jí taky strašně baví :-) Jen co ráno otevře oči tak z postýlky ječí mámo táto myš, už tam není nic :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:s: Jeee a neni to nase Sara??? Taky toho umi vic nez dost na svuj vek,ale na ukor jinych veci-hlavne spanku!!! Kolikrat si rikam,ze bych radsi brala pecivala,co porad spi,nez chytrolinku :s: Co ja si pak pocnu az budu mit dve takovy??? :jawdrop: :jawdrop: :s: :s:

Ahoj malému je 18měs. a neumí vůbec nic s toho co umí klouček tvé kamarádky a neumí ani to co tvá malá, teda nakreslit dům ani náhodou,kousek básničky nehrozí, nočník je náš nepřítel a obléct si neumí vůbec nic.Mluví nějakou cizí řečí jen pár slov umí tak že je mu rozumět ,napodobuje pár zvířat a umí je ukázat.Jinak rozumí všemu dones tohle nebo odnes to tam,udělej tady to.Takže určitě se nemusíš cítit špatně :)

In reply to by Petra 82

Uff, tak to se mi ulevilo :one: . Maly ma 19 mesicu a je na tom tak nejak podobne. Napovida toho sice hodne, ale kdo by mu rozumel :s: . Vsichni me uklidnuji, ze je dvojjazycny, tak bude mluvit dyl, tak snad. No a s tim ostatnim asi tak stejne. :a:

In reply to by Petra 82

přesně, jako náš malej, máme 18m a řekne max. máma táta haf mňam bů a ted se naučil "kam", ale to neví co je, jen si to tak opakuje. jinak taky celkem rozumí, ale nejí sám, nočník - jen když ho posadím, oblíkat? tak to vůbec...kreslit? haha no a tak nevím, jestli tedy tu depku nedostanu JÁ!

In reply to by Stanna

No depku by nás tu mělo víc :s: .Malej se snaží jíst sám ale nenajedl by se je toho víc na tričku než v puse :///: na nočník ani když ho posadím to je jak kdybych ho vraždila a s tím kreslením u nás je to čmárání čeho si :s: úplně nejlepší je počmárat lino nebo sebe :///:

he he,nášmalej skoro v roce a půl zvládne tak deset slov :) Neřeším to,všechny děti mých kamarádek začalli mluvit pořádně až kolem dvou let.Že by teda zapomínal slova to ne-vždyť skoro nic neumí,tak co by zapomínal-jeho nejoblíbenější je auto :) Takže to slyším za den tak tisíckrát :s: :s: Barvy prosím tě kolem tří let-ještě ve dvou letech mi to přijde moc brzo.já malého nechávám,co chce dělat on-on se stejně nedá přinutit k ničemu co nechce :) když chce prohlížet,prohlížíme,ukazujeme,opakujeme,když chce lítat,tak ať lítá.Učení si užije ještě dost a nechci mu to zhnusit hned od začátku :) Být tebou nedělala bych so starosti,malá se vyvíjí normálně a poku´d se jí nějak normálně věnuješ,tak je vše v pořádku :) Třeba bude ten kamarádky malej skrytý génius-zrovna jsem včera četla,jak dvouletýmu batoleti naměřili IQ přes 160 a ve dvou letech umí sám číst,počítat,ve čtyřech měsících si prý sám vybíral do čeho chce obléknout :) Takže buď se tvá kamarádka věnuje malýmu naprosto extrémně-a on jí to toleruje a nebo je nadprůměrný dítě :) Já osobně jsem nezažila žádné dítě ve svém okolí (a ža jsem jich ve svém povolání viděla tisíce),které by tohle všechno zvládalo v roce a půl :)

In reply to by lucininenka

No ona se mu věnuje právě až moc protože malej si neumí vůbec hrát sám. Jakmile dělá něco jinýho než že si s nim hraje, tak jí chytne za ruku a táhne pryč jinak je zle. Všechno co píšu jsem viděla na vlastní oči, umí i říct co nám dává kráva, slepice atd. Za chvíli opravdu přijde s tím že napočítá do desíti. Příští měsíc jdou na ivf a to jsem zvědavá jak bude malej reagovat na druhýho sourozence, myslím že bude hooodně žárlit.

Ahojky,ja teda ziram a po pravde ani se mi to nechce verit,ze by tohle zvladlo rok a pul stare dite???!!! Ty si ho pri vsem videla nebo jen rikala maminka??? My mame myslim hodne sikovnou holku(zase strasne zlobi a vzteka se a nespi :s: ),mela v prosinci 2 roky a umi to co ten chlapecek-barvy 4 ;) :s: a pocita do desiti :///: A to se priznam,ze v okoli takove ditko nemame a co znam rok a pul stare deti tak ani neumeji rict zakladni slovicka!!! Takze to vubec neres!!! Urcite se najde neco v cem je tva holcicka lepsi? jak jsou na tom treba s nocnikem? Nase Sara mluvi,zdravi,pocita ale kadi do gatek :00: :00: :00: :s: :a:

Ahojky, vubec to neres:) KAzdy je jinaci, malymu bude 19 mesicu, a nemluvi skoro nic, teda mluvi,ale vietnamsky:))) Nic mu nerozumime:)) ja tak mluvila do 3 let, vubec bych to neresila:))) MA jeste spoustu casu

to si tak urcite neber,ale chapu,ze se minimalne nad tim zamyslis a kdo asi ne,ze? :) Jak mam prcky 4roky a 8 mesicu a jak bylo starsimu taky zhruba ten rok a pul,tak taky hezky mluvil,chapal,ptal se a porad neco a casto jsem chodila s kamoskou ven,ktera mela jeste starsiho chlapecka o 8mesicu a ten casto jen koukal,nic nerikal a kamoska z toho byla taky trosku smutna.Byla jsem v te situaci tve kamosky,kdy nase ditko v 1r.a pul omalu mluvilo krasne atd. a samo,ze jsem za to byla rada a ktera maminka by nebyla,ale hodne je to o ditku a bud je zvedave,nebo neni a dneska ma nas prdolka 4,5 roku a jeho kamarad uz 5 a vse dohanano. :metal: Je to velmi chytrej kluk,kterej vi,zna atd.,takze dej tomu cas a budes koukat jak tvoje holcicka to jednou rozvali :one: Co se tyce toho venovani,tak jak byl nas 4letak malickej,tak jsem se mu vzdycky snazila venovat s prihlednutim k jeho veku a podle toho kupovala ruzne knizky,kde jsme se spolu ucili prave ony barvicky,veci,co je co a na co to je atd..pohadky,casopisy a casto jsem se s nim ucila pokud ho to bavilo a nastesti ho to bavilo a bavi do dnes,takze ma vcelku prehled,ale z toho me nekdy prekvapi a ja si rikam co v te hlave ma,protoze se chova priserne. :) Dneska mame dalsiho syna 8mesicu a uz zdaleka nestiham se ctenim jako driv a malej za mnou sam chodi s ucenim pro jeho vek a ja ho odbyvam,ze nemam cas a pak je mi to lito,tak se snazim aspon obcas,protoze miminko dava hodne zabrat a je to spis ukřičínek nez pohodovy miminko,ale je nas :h: Preju hodne stesti a nebud z toho smutna,vsechno chce cas a uvidis,ze jednou bdes koukat jak ti to tvoje malicka nanda ;) :a:

ahojky nám jsou 2 roky a barvy teda poznáme, ale mluvit neumí, pozná zvířatka, furt něco uklízí :D umí si přesně ukázat co chce ale jako mluvit holt asi nebudem :D nic si z toho nedělej, všechny děti nejsou stejné

Holky tak jste mě trošku uklidnili, koukla jsem i do moudrých knížek a malá podle nich zvládá všechno co má, spíš tam píšou že se děti nemají zatěžovat a učit věci na které si sami nepřijdou. Malá umí zase jiný věci jako že jí sama, svlékne se a oblékne si vše krom punčocháčů, umí i kousky básniček a včera namalovala dům :-) bez půlky střechy :s: s kouřícím komínem :one: , jo a máme problém dělat bobíky do nočníku, když se vykakala do nočníku tak se strašně bála a nevěděla jestli má utéct, brečet nebo se vrátit a dokakat se, úplně mi jí bylo v tu chvíli líto :-(

In reply to by Nesquicek

To jsem zapomněla dodat. Markétka se umí svléknout až do naha. Poslední dobou to dělá docela ráda. Dneska venku se rozhodla dělat striptýz a nemohla pochopit že si prostě venku budnu ani čepici sundavat nebude. Takže se chvilku stekala a pak se uklidnila. Oblíct si neumí nic-snad jen kalhotky když se vykoná potřebu-ale většinou jí kouká půlka zadku :s: . Nakreslit domek neumí ani náhodou. Kreslí jen čárky sem a tam a dneska se jí povedl tvar podobný kolečku-ale asi náhoda :s: ....Neboj. Tvoje holčička je moc šikovná :a:

In reply to by Nesquicek

tak jestli ty máš depresi z kamarádky, tak já bych mohla mít i depresi z vás:-), chápu, že když vidíš, co její dítě umí a tvé ne, tak se neumíš ubránit srovnávní, ale fakt se na to vyprdni, já moudré knihy nemám, nečtu, nehledám a nechávám dítě žít:-), však ono se to naučí. z toho, co píšeš ty my NIC neumíme a to je Kačence 20měsíců.

No to koukám, klučík je asi malej génius :) snad to bude jeden z těch šťastnějších, co nemá nadání vyvážené nějakým problémem. Nedělej si z toho vůbec hlavu. Nikdy jsem takový dítě nepotkala a dost se divím, že v tomhle věku chápe abstraktní pojmy jako "včera"... asi to byla asociace k tomu truhláři. Ale "normální" to určitě není, naše malá umí v tomhle věku asi 30 slov včetně citoslovců (třeba jak dělají zvířátka...těch umí přinejlepším 5 :) ) a to semi zdá docela šikovná, oproti starší dcerce. A na obou vidím velký rozdíly, každá v tomhle věku zvládala líp něco jinýho. Menší je daleko víc pohybově nadaná a má mnohem lepší vyjadřovací schopnosti (nejen slovní zásoba, ale to, jak dokáže komunikovat i beze slov) , starší zase měla lepší jemnou motoriku, ráda si stavěla a kreslila a to ta menší nedělá vůbec. To prostě není o nějakým "výcviku", každý dítě je jiný. Je to sice klišé, ale hold je to tak :)

ahojky syn má 20.měs,neumí mluvit,nepozná barvy,zvířata nic,jediné co řekne je co to je?je velmi chápavý ale na jiné věci,ví že odpoadky se vyhazujou do koše a pořád něco vyhazuje,vytírá a vysává když vidí na zemi drobky,dává prádlo do pračky a umí ji i zapnout atd...

hele klid, to co píšeš, ten můj kluk jakžtakž splňuje až teď, jsou mu dva roky a čtyři měsíce, takže skoro o rok starší, a blbej neni, je šikovnej, společenskej, manuálně zručnej, hrubou motoriku má perfektní, je to mazaná podšitá liška, která dělá různý vtípky, i z nás si dělá srandu ;) , akorát s tim mluvenim je to trochu slabší, barvičky zopakuje akorát když je řekneš, že by je sám pojmenovával nehrozí, ač s nima celekm pěkně kreslí, až teď od dvou let se mu to mluvení rozbíhá, a slovní zásoba mu narůstá a narůstá ;) trojslabičný slova začal říkat sotva před měsícem a jeho věty jsou momentálně stylem: Tató, poť, tam, tam! Mámó néé! Mamí, ci! Auto, bum, mámó pomóc! a podobně ;) :a: jo a zdraví pápá a občas posílá pusu :s:

Hele, to si nesmíš tak brát. Já chodím sem na duben 09 a věř mi, že mezi dítkama jsou obrovské rozdíly. My, co máme ty nemluvy apod. jen valíme oči na videjka jiných, ale ono se to časem srovná. Když si vzpomenu, jak na tom byl synovec, když jsem byla těhu a často se s ním potkávala u našich, tak smekám, kam se dostal za ty necelé dva roky. Je to stejné jako s motorikou - mám dvě kámošky, které se dětem věnují přibližně stejně a jeden začal chodit v osmi měsících a druhý měl koncem října rok a maximálně si stoupne podél nábytku :\/:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky